Wat is ramen?

Wat is ramen? In het Nederlands is het een venster met glas, die vaak open gemaakt kan worden. Maar in het Japans is het heel wat anders, ook spreek je het heel anders uit : Rah – Men.

Ramen is letterlijk vertaald Japanese noodle bouillon, met als basis: boullion, noedels en topping.

Broth

De bouillon ook wel ‘broth’ genoemd, is meestal een rijk gevuld, gearomatiseerde, cremig, vole, vette bouillon. Bouillion ingetrokken en gekookt van varkensbotten, kippenbotten of visgraten. De bouillon is ook in vegetarisch variant zoals miso (bonenpasta), shio (zeezout) en shoyu (sojasaus). Zie Wat is broth? voor meer uitleg wat broth is.

Ramen Amsterdam - Raku Miso Ramen
Ramen Amsterdam – Raku Miso Ramen

Noodles

De noodles die worden gebruikt in ramen zijn meestal gemaakt van tarwe en worden gekookt in een bouillon van vlees, vis of groenten. De bouillon is meestal op smaak gebracht met sojasaus, miso of andere kruiden en specerijen om de karakteristieke umami-smaak te creëren.

Topping

Topping is ook verschillend en het ligt eraan welke bouillion het is, maar meestal is het een combinatie van chashu (plakjes geroosterd lichtzoet varkensvlees), bamboescheuten, mais, zeewier en wat ik zelf het belangrijkste vind is de ramen ei ook wel de “Ajitsuke Tamago” genoemd. Dit is meestal een zachtegekookt ei gemarineerd met sojasaus. Een goede ramen ei is zachte van binnen en het eigeel moet nog heel licht vloeibaar.

Ramen Amsterdam – Ramen topping

Noodletijd

Ramen noodle wordt vaak beschouwd als een comfortfood, vooral tijdens koude winterdagen. Maar het kan ook het hele jaar door gegeten worden. Het is een eenvoudig en bevredigend gerecht dat snel en gemakkelijk kan worden bereid.

Tegenwoordig zijn er in Nederland veel noodle bars en eetgelegenheden die ramen noodle op hun menu hebben staan. Het is een geweldige optie voor mensen die op zoek zijn naar een smakelijke en vullende maaltijd. Bovendien kan ramen noodle worden aangepast aan verschillende smaken en voorkeuren, waardoor het een veelzijdige optie is voor iedereen die van noodle soep houdt.