Broth oftewel in het Nederlands bouillon, maar dit is net iets anders dan je van de supermarkt gewend bent, waar je alleen heet water bij doet en klaar is kees. De Ramen bouillon is echt een andere niveau, de bouillon wordt namelijk meestal gemaakt door varkensbotten, kippenbotten of een combinatie van beide, samen met groenten en verschillende smaakmakers. Met groenten kan je denken aan ui, knoflook en smaakversterkers zoals sojasaus, sake, mirin en miso.
Deze wordt uren doorgekookt om de smaak en voedingsstoffen uit te krijgen.
Door de verschillende ingredienten kan de bouillon heel helder zijn of een troebelig kleur. Bij een goed ingetrokken bouillon is de bouillon vaak een beetje dikker dan water en je krijgt een plakkerige lippen.
Wat is Tonkotsu
Tonkotsu is letterlijk vertaald ‘varkensbotten’. De naam zegt het al, dit is en bouillon die voornamelijk bestaat uit varkensbotten die urenlang op een hoge temparatuur gekookt todat alle smaak uit de botten en de merg in de soep is ingetrokken. Een goede tonkotsu heeft een wat dikkere structuur, vettig en heeft na afdronk een plakkerig gevoel in de mond.
Wat is Miso
Miso is gemaakt uit sojabonen, om precies te zijn gefermenteerde sojabonen. Miso heeft een notige smaak en wordt in de Japanse keuken voor verschillende gerechten gebruikt, bijvoorbeel in de nasi.
De miso soep is op zich zelf vegetarisch, maar vaak in combinatie met tonkotsu voor een maximale smaaksensatie.
Wat is Shio
Shio is in het Japans zout, met als basis zout en vaak gecombineerd met kippenbotten of visgraten en varkensbotten. De shio is een van de oudste bouillon stijl, vroeger was de basis gemaakt van zeezout.
De bouillon heeft een lichte en heldere smaak, met een subtiele zoutheid, waardoor het een van de originele en eenvoudigste smaken van Japanse ramen is. De bouillon is ook veel lichter vergeleken met de miso, shoyu en tonkotsu.
Wat is Shoyu
Shoyu is waarschijnlijk het meeste bekendste. Shoyu betekent soja saus, de basis is sojasaus, maar vaak gecombinieerd met kippen- of varkensbotten waardoor een rijke en hartige smaak ontstaat. Vaak heeft de bouillon een zoute en hartige smaak.